VERHALEN VAN DE STAD

'VERHALEN VAN DE STAD'

Inhoud van de voorstelling

De voorstelling ‘Verhalen van de Stad’ bestaat uit drie monologen die worden ingeleid door ‘Het Schaduwkabinet’. Deze monologen zijn geïnspireerd op verhalen van mensen die leven met, of samenleven met iemand die kampt met een psychiatrische aandoening of verslaving. De verhalen maken duidelijk hoe diep het maatschappelijk stigma kan ingrijpen in een persoonlijk leven. Het zijn ook verhalen die bol staan van overlevingsdrang en kracht. ‘Verhalen van de Stad’ leidt de toeschouwer met ernst, humor en verontwaardiging langs deze realiteit.

 

Psychiatrische problemen en verslavingen zijn van alle tijden. De wijze waarop de samenleving omgaat met mensen die lijden aan deze stoornissen, dat verschilde door de jaren heen fors. Sommigen ervaren ‘het stigma’ als een nog groter probleem dan ‘de stoornis’ zelf. Het oordeel is vaak hard: ‘Het is gewoon een drukdoener’ of ‘verslaving is een keuze’. Maar iedereen die beter kijkt, ziet dat het anders ligt. De kans is groot dat mensen in de naaste omgeving kampen met dergelijke problemen. Het is ook waarschijnlijk dat er van deze problemen niets of nauwelijks iets wordt gemerkt. Want ‘een stoornis’ gaat vaak gepaard met schuldgevoel en schaamte. ‘Verhalen van de Stad’ vertelt verhalen die meestal niet gehoord worden. Hopelijk dragen de voorstellingen bij aan een milder, maar vooral realistischer beeld van mensen die kampen met deze problemen.

 

‘Verhalen van de Stad’ wordt mogelijk gemaakt door: ‘Stichting Vrienden van GGZ Drenthe’, GGZ Drenthe en Verslavingszorg Noord Nederland.

 

Inspiratiebronnen

Voor de drie monologen van ‘Verhalen van de stad’ zijn er interviews gehouden met mensen die leven met een psychiatrische aandoening of daar op een andere manier mee te maken hebben. Deze interviews en de ervaringen van de schrijver als hulpverlener, manager en beleidsmedewerker in de Geestelijke Gezondheidszorg zijn de inspiratiebronnen geweest voor de uiteindelijke theaterteksten. Het is geen feitelijke beschrijving van een werkelijk verhaal. Maar de kern blijft overeind en de inhoud van iedere monoloog kreeg de instemming van de geïnterviewde. De namen van de personages zijn gefingeerd. De monologen worden gespeeld door acteurs.

 

De voorstelling

Het Schaduwkabinet

Het schaduwkabinet is een korte voorstelling die op een luchtige en humoristische wijze een introductie verzorgt voor de monologen die volgen. Het concept van ‘Het Schaduwkabinet’ gebruikt Splinter & de Winter ook voor andere introducties van bijvoorbeeld symposia, speciale bijeenkomsten etc. Voor deze gelegenheid is de samenstelling van ‘Het Schaduwkabinet’:

 

Spel: Corine Bouwkamp, Theo Dellebarre, Janna Koops, Nanda Felix.

Regieassistentie: Rob Tuijt

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van Mulkom

 

 

 

 

Monoloog: Jet

De monoloog: ‘Jet’ vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een vrouw die geconfronteerd werd met diverse psychiatrische problemen, waaronder een dwangstoornis. In het dagelijkse werk- en huiselijke leven hebben haar dwanghandelingen een plek. Heel gewoon, ergens tussen ‘de vaat en het wasgoed’.

 

Spel: Deborah Wolting-Tolk

Sax: Jan de Wilde

Regieassistentie: Rob Tuijt

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van Mulkom

 

 

 

Monoloog: Hugo

De monoloog ‘Hugo’ vertelt het verhaal van een vader van een meisje dat leeft met de diagnose schizofrenie. De vader is een wetenschapper en een man van de logica. Het is een monoloog over liefde, machteloosheid en een wereld die plotseling niet meer klopt.

 

Spel Rients Hofstra

Gitaar: Hans Vesseur

Regieassistentie: Rob Tuijt

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van Mulkom

 

 

 

 

 

 

Monoloog: Sacha

De monoloog: ‘Sacha’ vertelt het verhaal van een jonge vrouw die opgroeide in kinderhuizen en geconfronteerd werd met geweld, misbruik en isolatie. Als perspectief voor deze monoloog werd gekozen voor een man die haar ‘behangt met vooroordelen’. Tijdens deze monoloog komt hij met haar in gesprek.

 

Spel: Rob Tuijt

Muziek: Francois Le Roux (Ha!Man)

Regieassistentie: Deborah Wolting-Tolk

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van Mulkom

 

 

 

 

 

 

 

François Le Roux (HA!Man)

Het terugkerende muzikale thema van de voorstelling werd gecomponeerd door François Le Roux (HA!Man). Hij is afkomstig uit Zuid Afrika en reist met zijn partner en dichteres Joke Debaere de wereld rond met muziek en poëzie. Sinds 2015 werken Splinter & de Winter en HA!Man regelmatig samen.

 

Geplande voorstellingen:

 

29 november Besloten Premiere SMAHK Assen

 

14 december Gemeente Emmen Het schaduwkabinet Optie

 

16 januari 2018 Gemeente Emmen Optie Besloten voorstelling

 

19 januari Vrije School Assen

 

10 februari 2018 : Dubbel en Dwars Veenhuizen

 

09 juni 2018: Grootegast i.s.m. Warempel

 

10 juni 2018: Leeuwarden - Culturele Hoofdstad. Startlocatie: 'De Bres'

 

 

Deborah Wolting-Tolk

Rients Hofstra

Rob Tuijt

 

Copyright © All Rights Reserved