VERHALEN VAN DE STAD

De voorstelling

De voorstelling ‘Verhalen van de Stad’ bestaat uit drie monologen die worden ingeleid door ‘Het Schaduwkabinet’. Deze monologen zijn geïnspireerd op verhalen van mensen die leven met, of samenleven met iemand die kampt met een psychiatrische aandoening of verslaving. De verhalen maken duidelijk hoe diep het maatschappelijk stigma kan ingrijpen in een persoonlijk leven. Het zijn ook verhalen die bol staan van overlevingsdrang en kracht. ‘Verhalen van de Stad’ leidt de toeschouwer met ernst, humor en verontwaardiging langs deze realiteit.


‘Verhalen van de Stad’ wordt mogelijk gemaakt door: ‘Stichting Vrienden van GGZ Drenthe’, GGZ Drenthe en Verslavingszorg Noord Nederland.


Inspiratiebronnen

Voor de drie monologen van ‘Verhalen van de stad’ zijn er interviews gehouden met mensen die leven met een psychiatrische aandoening of daar op een andere manier mee te maken hebben. Deze interviews en de ervaringen van de schrijver als hulpverlener, manager en beleidsmedewerker in de Geestelijke Gezondheidszorg zijn de inspiratiebronnen geweest voor de uiteindelijke theaterteksten. Het is geen feitelijke beschrijving van een werkelijk verhaal. Maar de kern blijft overeind en de inhoud van iedere monoloog kreeg de instemming van de geïnterviewde. De namen van de personages zijn gefingeerd. De monologen worden gespeeld door acteurs.Monoloog: Jet

De monoloog: ‘Jet’ vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een vrouw die geconfronteerd werd met diverse psychiatrische problemen, waaronder een dwangstoornis. In het dagelijkse werk- en huiselijke leven hebben haar dwanghandelingen een plek. Heel gewoon, ergens tussen ‘de vaat en het wasgoed’.


Spel: Deborah Wolting-Tolk

Sax: Jan de Wilde

Regieassistentie: Rob Tuijt

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van Mulkom
Monoloog: Hugo

De monoloog ‘Hugo’ vertelt het verhaal van een vader van een meisje dat leeft met de diagnose schizofrenie. De vader is een wetenschapper en een man van de logica. Het is een monoloog over liefde, machteloosheid en een wereld die plotseling niet meer klopt.


Spel Rients Hofstra

Gitaar: Hans Vesseur

Regieassistentie: Rob Tuijt

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van MulkomMonoloog: Sacha

De monoloog: ‘Sacha’ vertelt het verhaal van een jonge vrouw die opgroeide in kinderhuizen en geconfronteerd werd met geweld, misbruik en isolatie. Als perspectief voor deze monoloog werd gekozen voor een man die haar ‘behangt met vooroordelen’. Tijdens deze monoloog komt hij met haar in gesprek.


Spel: Rob Tuijt

Muziek: Francois Le Roux (Ha!Man)

Regieassistentie: Deborah Wolting-Tolk

Tekst, regie en toneelbeeld: Bart van MulkomFrançois Le Roux (HA!Man)

Het terugkerende muzikale thema van de voorstelling werd gecomponeerd door François Le Roux (HA!Man). Hij is afkomstig uit Zuid Afrika en reist met zijn partner en dichteres Joke Debaere de wereld rond met muziek en poëzie. Sinds 2015 werken Splinter & de Winter en HA!Man regelmatig samen.


Rob Tuijt

Geplande voorstellingen:


29 november 2017 Besloten Premiere SMAHK Assen


val Assen 2019  Vrije School Assen


27 juni 2018 Festival der Mooie Dingen


10 februari 2018 : Dubbel en Dwars Veenhuizen


09 juni 2018: Grootegast i.s.m. Warempel


19 juni: Monoloog 'Hugo' en 'Het Schaduwkabinet' op het Zingevingsfestival te Bakkeveen


10 juni 2018: Leeuwarden - Culturele Hoofdstad. Startlocatie: 'De Bres'


09 juli 2018: Monoloog 'Jet' en 'Het Schaduwkabinet' - Naastbetrokkenendag GGZ Drenthe


26 t/m 18 juli: Verhalen van de Stad

Kuna Festival Lheebroek


6 juni 2019 Monoloog Hugo - FACT Festival Assen

'VERHALEN VAN DE STAD'

Copyright © All Rights Reserved